Snowden (2016)

Snowden (Biografi, Drama, Thriller):
Under 2013 läckte Edward Snowden, en av NSA's egna anställda, helighetsstämplad information om att de utövade olaglig bevakning på privatpersoner. Detta skakade världen och gjorde sedan Ed till en efterlyst man, och här får vi följa med på hans resa fram tills avslöjandet.
 
 
BETYG och RECENSION:
Snowden är en filmatisering av verkliga händelser som inträffade mellan 2004 och 2013 och biografin bygger på Edward Snowdens avslöjande om det övervakningssystem som bevakar allt och alla, världen över. I titelrollen ser vi Joseph Gordon-Levitt som med hjälp av en tillgjord röst skildrar den man som idag är en efterlyst förrädare i vissas ögon och en hjälte i andras.
 

Trots säkra tester så kommer Edward Snowden bli CIA och NSA's största hot
 
Filmen utspelar sig i grund och botten under 2013 då Edward "Ed" Snowden genomgår en intervju med The Guardian och The Washington Post, och det är genom hans berättelser som vi får följa med på hans karriärstege ända fram tills "domedagen". Detta skildras genom kronologiska tillbakablickar och med tydliga markerar som talar om var vi befinner oss, något som också gör det lätt att hänga med i filmen då vi hoppar i tid och rum. Vi får på så vis ta del av Edwards vuxna privatliv och hela hans karriär ändra fram till slutet som mer eller mindre också är början av filmen. 
 

Snowden öppnar upp sig av avslöjar hemligheter till tidningarna
 
Snowden är en bra och intressant filmen som har många duktiga skådespelare i ledningen, men tempot är inte till filmens fördel då allt rullar på stillsamt och lite innehållslöst. Spänningen finns där men den blommar aldrig riktigt ut och detta kan bero på att vi alla vet hur det kommer sluta, men vägen dit har ändå sina stunder och i grund och botten så är Snowden en sevärd film. 
 

Edward avslöjar att storgubbarna ser allt, men det bekymrar inte flickvännen Lindsay (Shailene Woodley)
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Snowden.
Svensk titel: Snowden.
Baserad på bökerna: The Snowden Files, av Luke Harding och The Time of the Octopus, av Anatoly Kucherena.
Taglines: "One nation under surveillance for liberty and justice for all", "The only safe place is on the run", "Soldier Traitor Spy Hero Hacker Patriot" och "You Don't Have to Pick a Side. But You Will".
Genre: Biografi, Drama, Thriller.
Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Rhys Ifans, Nicolas Cage m.fl.
Regissör: Oliver Stone.
Filmmanus: Kieran Fitzgerald och Oliver Stone.
Speltid: 134 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Frankrike, Tyskland, USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2016.
Sv. Biopremiär: 16 September 2016.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 16 januari 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Deleted scenes • Finding the truth featurette • Turn of your phone • Directors commentary • Live from Moscow.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Deleted scenes • Finding the truth featurette • Turn of your phone • Directors commentary • Live from Moscow • Snowden Q&A.
Hyr filmen hos: SF Anytime.
 

Kommentarer
Robin McFilmFett säger:

Velat se filmen rätt länge. Men som du säger så har Oliver Stone problem med tempot i sina filmer. Inte nån Scorsese direkt, om man säger så.

Svar: Men den är sevärd ändå trots det slöa tempot. Och sen är det kanske ett plus om man inte vet något om Ed Snowden, man lär sig en massor om personen som avslöjade det som vi idag tar som en självklarhet... "Du är bevakade, vart du än är" ;)
...Liiinna

2017-01-14 Kl: 17:08:09
URL: http://filmfett.blogg.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: