Jaws (1975)

Jaws (Drama, Thriller, Äventyr):
När en stor och skräckinjagande vithaj förstör friden på stranden genom att sätta sina tänder i den badande befolkningen allierar sig polischefen Brody med en havsforskare och hajfiskare för att utrota faran.
 
 
BETYG och RECENSION:
Året var 1975 då Hajen (originaltitel: Jaws) såg dagens ljus, en skräckfilm som kom att skaka om världen och mänskligheten under flera generationer. Trots detta så är det först nu som jag har tagit mig igenom hela filmen i ett sträck och jag måste säga att jag är besviken. Jag hade förväntat mig spänning och skräck på öppna djupa hav där räddningen lyser med sin frånvaro, och även om dessa moment förekommer så är filmen mer händelselös och dum än skrämmande.
 

En kvinna dör i en hajattack...
 
Med tanke på hur nytt detta var när filmen kom ut så kan jag ändå förstå filmens framgång, men nu fungerar inte riktigt det lugna, händelselösa tempot och den glesa skräcken för just mig. Utöver det så känns varje skrik och reaktion tillgjort och jag kan därför inte heller köpa karaktärernas fasa, och när allt kommer till kritan så är det egentligen bara ljudeffekterna som ger en effekt. Tråkigt nog så satt jag rent av uttråkad i 2 timmar och väntade på att något skulle hände, och när det väl skedde så var det försent. Det tar närmare bestämt 100 minuter innan hajen verkligen går till attack då är filmen nästan slut.
 

... och snart sprider det skräck vid badplatsen.
 
Men allt är inte pest eller kolera. Den utgåvan av Hajen som jag valde att se är restaurerad och den har därför bättre ljud och bild än filmen som vi kunde se på 70-talat har, och om man bortser från kläder, hår och tekniska prylar så är filmen rätt snygg samtidigt som den ger skenet av att vara relativt ny. Dock uteblir tyvärr den förlängde versionen av filmen och man får helt enkelt nöja sig med bioversionen och det faktum att det krylla av extramaterial.
 

Hajfiskaren Quint (Robert Shaw), polischefen Brody (Roy Scheider) och havsforskaren Hooper (Richard Dreyfuss) jagar hajen.
 
Hajen må vara en klassiker inom djurskräckfilmer som älskas av många men jag avviker helt enkelt från mängden. I mina ögon så är filmen bara utdragen och händelselös vilket också gör den tråkig då hajen knappt syns till. Så nej, denna 70-tals klassiker gör bäst i att stanna i det förflutna och möjligtvis bana väg för nya hajen-inspirerade filmer.
 

När det är ca 20 minuter kvar av filmen börjar äntligen hajen gå till attack på allvar
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Jaws.
Svensk titel: Hajen.
Baserad på boken: Jaws, av Peter Benchley.
Tagline(s): "When beaches open this summer, you will be taken by Jaws", "Do you like fish? Well, he likes you too.." m.m.
Genre: Drama, Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary m.fl.
Regissör: Steven Spielberg.
Speltid: 124 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 1975.
Sv. Biopremiär: 20 December 1975.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-ray release: 22 Augusti 2012 (Nyrelease).
Extramaterial (DVD): Documentary: The making of Jaws • Deleted Scenes • Outtakes • Theatrical Trailer • Photo Galleries.
Extramaterial (Blu-ray): The Shark is Still Working: The Impact & Legacy of Jaws • The making of Jaws • Jaws: The Restoration • From the Set • Deleted Scenes and Outtakes • Storyboards • Production photos • Marketing Jaws • Jaws phenomenon • Original Theatrical Trailer.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. Jaws (1975). 
  2. Jaws 2 (1978).
  3. Jaws 3 (1983).
  4. Jaws: The Revenge (1987).
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: