The Congress (2013)

 photo congress1_zps3bvairs3.jpg 
The Congress (Drama, Delvis Animation, Science Fiction): 
Skådespelerskan Robin Wright har nått botten av sin karriär och bestämmer sig för att låta ett filmbolag digitalisera henne. De skapar en avatar av hennes kropp som de sedan kan utnyttja i diverse filmroller utan att behöva Robins tillåtelse, men detta beslutet visar sig ha en del oanade konsekvenser och snart befinner hon sig i en fiktiv värld där verklighet och fantasi blandas samman
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Congress är en relativt okänd men prisbelönad film från 2013 som delvis är animerad och delvis filmatiserad med levande människor. Vi möter här Robin Wright i rollen som sig själv i en fiktiv värld där framtiden snart blåser in. Hennes karriär har börjat dala och hon låter därför en filmstudio skanna hennes kropp för att skapa en digital kopia av henne som sedan kommer leva vidare för all framtid. Men allt är inte guld och gröna skogar. Filmbolaget kommer nämligen äga henne vilket stoppar den riktiga Robin Wright från att utför någon form av skådespelsjobb och hennes personlighet och liv tynar därför bort allt mer. 
 
 photo the-congress-image09a_zpsbrldwfw1.jpg
Robin Wright har förlorat sin ungdom och hon är därför inte längre intressant i filmbranschen.  
 
Robin Wright tar verkligen tillfället i akt att skina i The Congress och med tanke på att hon partiskt taget lyfter hela filmen på sina bara axlar förtjänar hon all beröm hon kan få. Dock upplever jag hennes fiktiva jag som något tråkig och tom och vissa av de övriga skådespelarna syns knappt inte till person vilket gör mig något besviken. När det kommer till animationen så har den både för och nackdelar. Vissa av de tecknade karaktärerna är väldigt lika skådespelarna som lånar ut sin röster medan andra, så som just Robin Wright, inte går att känna igen och det gör att trovärdigheten brister något. Hon om någon borde ha likheter med sitt tecknade jag kan man ju tycka.  
 
 photo congress_zps9w9z9sfh.jpg
Fantasi eller veklighet? Ja den tecknade fiktionen är oklar.  
 
The Congress är minst sagt en unik och annorlunda film men den är också något rörig då gränsen mellan vad som är verkligt och vad som är fiktion är vag. De tecknad bitarna möter verkligheten och jag vet tillslut inte vilket som är fantasi eller ej för våra karaktärer. Filmen är dessutom oerhört långsam och bara allmänt underlig vilket gör mig kluven. Jag gillar nämligen filmens annorlunda framtoning och dennes lek med verkligheten men jag tycker samtidigt att den är tråkig, seg och konstig, och i slutändan så vet jag varken in eller ut. Men vare sig jag tycker The Congress är bra eller dålig så är den i alla fall väldigt unik, en film av sin alldeles egna sort. 
 
 photo agent robin_7067735_zpsnqax1whx.jpg
En digital kopia av Robin Wright utför nu allt skådespelande på vita duken.  
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Congress.
Svensk titel: The Congress.
Baserad på boken: Ze wspomnien Ijona Tichego Kongres futurologiczny, av Stanislaw Lem.
Tagline: - .
Genre: Drama, Delvis Animation, Science Fiction.
Skådespelare / Skådespelsröster: Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Kodi Smit-McPhee, Danny Huston, Sami Gayle, Michael Stahl-David, Paul Giamatti m.fl.
Regissör: Ari Folman.
Filmmanus: Ari Folman.
Speltid: 118 min (DVD).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Israel, Tyskland, Polen, Luxemburg, Belgien, Frankrike.
Åldersgräns: Barntillåten.
Premiärår / Utgivningsår: 2013.
Sv. Biopremiär: 28 Mars 2014.
Distributör: Njuta Films.
DVD och Blu-rayrelease: 4 Juni 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (DVD): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: