Colonia (2015)

 photo colonia_nordic-36691882-frntl_zpsxs65lljp.jpg 
Colonia (Drama, Historia, Romantik, Thriller): 
Inspirerad av sanna händelser. 
Året är 1973 och det unga paret Daniel and Lena befinner sig i Chile när de blir intrasslade i en militärkupp. Daniel blir bortförd av Pinochets hemliga polis och medan Lena kommer undan i nöd och näppe. Hon lyckas snart spårar honom till Colonia Dignidad, en sekt som styrs av Paul Schäfer och i hopp om att kunna rädda Daniel bestämmer hon sig för att gå med i sekten som ingen har lyckats fly ifrån.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Colonia är ett verklighetsbaserat drama från 2015 som tar oss tillbaka till Chile under 1970-talet där ett uppror står för dörren, något som kom att ha oanade konsekvenser för några av de inblandade som strax kom att befinna sig i en sekt utan utväg. I den stark kvinnlig huvudroll som Lena ser vi Emma Watson, en skådespelerska som med tanke på sitt egna engagemang i humanitärt arbete passar perfekt in i filmens tema, och i andra roller ser vi bland annat Daniel Brühl som Lenas tillfångatagna pojkvän Daniel och vår svenske Michael Nyqvist tar sig an ännu en slemmig och obehaglig karaktär då han syns i rollen som sektledaren Paul Schäfer. 
 
 photo colonia-still-54_zpsm5vvdi81.jpg
Lena och Daniel får problem med polisen i Chile.  
 
Vid en första anblick så är det lätt att ta Colonia för en politisk film men det är bara något som snubbar vid på ytan och där under möter vi en obehagligare version och sanning, något som är så mycket farligare, nämligen en sekt med kontrollerande beteende. Grymheten är stor och vi få se hur människan kan kontrolleras till att slava för någon som sägs står för makten, den goda herden, och allt detta på grund av en tro. Just sekten som vi få ta del av här i Colonia är som ett fängelse där du straffas för minsta lilla felsteg och chansen att ta sig ut levande är minimal, men det stoppar inte våra huvudkaraktärer från att försöka. De är ju trots allt inte där av egen fri vilja. 
 
 photo colonia-still-38_zpsexw9nbga.jpg
Sektledaren Paul Schäfer har makten och utnyttjar den
 
Tempot rullar dock fram något sakta och filmen hade inte tagit skada av lite mer fart och fler gripande och plågsamma händelser, samt ett mer ingående djup om vad som sker bakom stängda dörrar. Men allt som allt så är ändå Colonia ett gripande drama om den mörka och nedtystade verkligheten som försiggår i sekter runt om i världen, och även om det tar tid så lyckas filmen beröra mig och öppna upp mina ögon för ur farliga sekter faktiskt är. 
 
 photo colonia-movie-scenes_zpsgmmvrcvl.jpg
Lena och de andra fåren slavar på fältet om dagarna.  
 
© 2015 Majestic Filmproduktion GmbH / Iris Productions S.A. / Rat Pack Filmproduktion GmbH / Rezo Productions S.A.R.L. / Fred Films Colonia Ltd

FILMINFORMATION:

Filmen är inspirerad av verkliga händelser.
Originaltitel: Colonia.
Svensk titel: Colonia.
Taglines: "Escape is the only option", "Hell has no way out"och "Escape COLONIA".
Genre: Drama, Historia, Romantik, Thriller.
Skådespelare: Emma Watson, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Vicky Krieps, Jeanne Werner, Julian Ovenden m.fl.
Regissör: Florian Gallenberger.
Filmmanus: Torsten Wenzel och Florian Gallenberger.
Speltid: 106 min (DVD).
Språk: Engelska, Spanska.
Undertext: Svenska.
Land: Tyskland, Luxemburg, Frankrike.
Åldersgräns: Rekommenderad från  år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 16 Maj 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: