Everest (2015)

 photo Everest_zpsitncht3j.jpg 
Everest (Drama, Thriller, Äventyr): 
Baserad på en sann historia. 
De erfarna bergsbestigarna och till lika rivalerna Rob Hall och Scott Fischer leder varsin expedition med mål att nå Mount Everest topp den 10 maj 1996. Men deras uppdrag förvandlas snabbt till en kamp på liv och död när de möts av hårda snöstormarna vid toppen av berget.
 
 
BETYG och RECENSION:
Everest är ett verklighets baserat drama från 2015 som bygger på bergsbestigarnas otroliga kamp om överlevnad då en snöstorm slog till när de befann sig nära toppen av Mount Everest under 1996. I filmen får vi följa äventyrarna medan de kämpar för att både tar sig upp och ner från bergstoppen, något som alltid har varit en svår och farlig utmaning men farligare kommer det alltså att bli då snöstormarna slår till. Deras redan hård kamp försvåras då betydligt och de få nu också kämpa för sina liv för att komma ner igen, och eftersom detta är en biografi så känns det säkert att säga att vissa klarar sig medan andra få sätta livet till.
 
 photo everest1_zpsrc8v8ues.jpg
De två konkurrenterna Rob Hall (Jason Clarke) och Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) få slå sig samman för att kunna ta sina kunder till toppen av Everest
 
Trots att Everest är en stark biografi så är den ändå något seg till en början och det är först under den sista halvtimmen som dramatiken slår in på riktigt och det är också först då som filmen blir riktigt bra och gripande. Dessförinnan känns det lite som en dokumentär, vilket i och för sig både kan vara bra och dåligt. Bra för att vi få se sanningen och mindre bra för att det trycker ner dramainlevelsen något, men när dramatiken väl slår till så slår den till hårt, precis som snöstormen i sig. Dock är det lite för många karaktärer att hålla reda på och det blir inte lättare av att de alla ser lika dana ut i full mundering. Vissa få vi kära känna bättre än andra med de flesta av de mindre karaktärerna försvinner tyvärr rätt in i snöstormen utan att påverka en och det är självklart lite synd.
 
 photo everest-2015-08_zpsp6e1pqyr.jpg
Det blir en kamp på liv och död
 
Visuellt sett så är Everest en otrolig film som med hjälp av fina kameravinklar fångar upp den vackra miljön och dess vackra vyer som sträcker sig över det snötäckta landskapet, och ser man filmen i 3D så kommer även höjden och känslan till sin rätt. Jag som dessutom trodde att nästan allt var filmat mot en green screen blev något förvånad då jag såg extramaterialet och upptäckte att jag inte kunde ha mer fel. Visst förekommer CGI-effekter och green screen bakgrunder men till största del så är alltså Everest filmad på plats i de snöfyllda bergen och kanske är det just därför som allt känns så äkta.
 
 photo everest2_zpsnoivovkh.jpg
Vackra vyer från bergets topp
 
Trots att jag knappt kände till den omskakande tragedin som inträffade på Mount Everest under 1996 så kunde jag på ett ögonkast ändå räkna ut vilka som skulle dö och vilka som skulle överleva och det tog bort lite av spänning och överraskningen för mig. Men filmen är ändå otroligt stark och sevärd och så länge man har lite känslor i kroppen kommer man bli påverkad och kanske rent av böla som ett litet barn, något som jag självklart också gjorde. Och då kan jag även tillägga att jag i vanliga fall inte sympatiserar med äventyrarna. De sätter nämligen sina liv på spel utan att tänka på konsekvenserna som kan och kommer drabba familjen som oroligt väntar där hemma och som kommer bli lämnade ensamma kvar.
 
 photo everest-2015-06_zpsu2m8zukk.jpg
Rob Halls höggravid fru Jan (Keira Knightley) väntar oroligt på sin man.
 
© 2015 Universal Studios

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Everest.
Svensk titel: Everest.
Baserad på: En sann historia och en verklig händelse.
Tagline: "Never let go".
Genre: Drama, Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson, Jake Gyllenhaal, Martin Henderson, Naoko Mori, Elizabeth Debicki m.fl.
Regissör: Baltasar Kormákur.
Filmmanus: William Nicholson och Simon Beaufoy.
Speltid: 121 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien, USA, Island.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 25 September 2015.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 8 Februari 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Race to the Summit: The Making of Everest • Aspiring to Authenticity: The Real Story .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Race to the Summit: The Making of Everest • Aspiring to Authenticity: The Real Story • Feature Commentary with Director Baltasar Kormákur • Learning to Climb • A Mountain of Work.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Race to the Summit: The Making of Everest • Aspiring to Authenticity: The Real Story • Feature Commentary with Director Baltasar Kormákur • Learning to Climb • A Mountain of Work.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: