The 5th Wave (2016)

 photo 5th wave_zpslbw5mugo.png 
The 5th Wave (Action, Drama, Science Fiction,Thriller, Äventyr): 
Den 16-åriga Cassie Sullivan försöker att överleva i en värld som ödelagts i olika vågorna efter en utomjordisk invasion, något som har reducerat befolkningen och skickat mänskligheten tillbaka till stenåldern och nu inväntar man den femte vågen.
 
 
BETYG och RECENSION:
The 5th Wave är ännu en påbörjad filmserie som är baserad på ännu en populär ungdomsbokserie, närmare bestämt på den första boken med samma namn av Rick Yancey. Filmen är regisserad av J Blakeson som för ovanlighetens skull har valt att börja filmen med mittdelen istället för den klassiska början eller slutet, vilket känns lite ovanligt och nytt. I huvudrollen som Cassie Sullivan ser vi det unga stjärnskottet Chloë Grace Moretz som här försöker överleva i en trasig värld där ett utomjordiskt hot står för dörren. Filmen må ha en del ljusglimtar men överlag så är den mest utfylld av brister då den tar oss tillbaka till stenåldern där de flesta tekniska prylarna lyser med sin frånvaro, och just därför är detta ännu en fejk science fiction-film som gör mig något besviken. Filmen är nämligen enkel, för enkel. 
 
 photo the-5th-wave_zpssll2swcc.jpg
Cassie försöker överleva under en utomjordisk invasion.  
 
Med tanke på att The 5th Wave bygger på en bokserier för ungdomar så är även filmen något mer riktad mot de yngre tittarna vilket gör att jag som är en vuxen människa känner mig något föråldrad samtidigt som jag inte förstår åldersgränsen på 15 år. Filmen är nämligen något barnslig och klyschig då vi som vanligt möter ett triangelliknande drama där skådespelarna saknar kemi och de flesta tycks inte ens anstränga sig för att skapa en trovärdig känsla. Dock inget ont mot Chloë Grace Moretz som är väldigt duktig på det hon gör, nämligen att skådespela, men övriga parter bidrar inte med så mycket känsla och allt som ska vara kärleksrelaterat blir därför aningen plastigt och ansträngt, men det blir trots allt lite komiskt sett ur ett vuxet öga.
 
 photo T5W-ARoe_CGMoretz_02_zpsdlhapnss.jpg
Kemin mellan skådespelarna blommar tyvärr aldrig riktigt ut
 
The 5th Wave var menad som den första filmen ut av tre, om kanske inte fyra, och därför slutar den också mer eller mindre i en cliffhanger. Vi får alltså inget riktigt avslut och den klassiska raden "This is not the end, only the begining" dyker på ett eller annat vis upp fast med andra ord. Dock fick filmen inte den framgång som man hade hoppats på och nu ligger också uppföljarna på is med en osäker framtid. Men trots att jag inte inte blev allt för förtjust i filmen så hoppas jag ändå på en fortsättning, The 5th Wave är nämligen bara början...
 
 photo 5th_zpsgt9d9svo.jpg
De är här för att stanna.
 
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The 5th Wave.
Alternativ titel: The Fifth Wave.
Svensk titel: The 5th Wave.
Baserad på boken: The 5th Wave (sv.titel: Den Femte Vågen), av Rick Yancey.
Taglines: "Protect Your Own", "Wave 1: Darkness. Wave 2: Destruction. Wave 3: Infection. Wave 4: Invasion", "We fight back" och "Can we survive the 5th wave?".
Genre: Action, Drama, Science Fiction,Thriller, Äventyr.
Skådespelare: Chloë Grace Moretz, Matthew Zuk, Gabriela Lopez, m.fl.
Regissör: J Blakeson.
Speltid: 112 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2016.
Sv. Biopremiär: 22 Januari 2016.
Distributör: Sony Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 6 Juni 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Inside The 5th Wave • Sammy On The Set • Commentary With Director J Blakeson And Chloë Grace Moretz.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Inside The 5th Wave • Sammy On The Set • Commentary With Director J Blakeson And Chloë Grace Moretz • Deleted Scenes • The 5th Survival Guide • Training Squad 53 • Creating A New World.
 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: