Den unge Zlatan (2015)

 photo zlatan_zpspqsgsqrv.jpg 
Den unge Zlatan (Biografi, Dokumentär, Sport): 
Detta är berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård som har en vrede inom sig ständigt är på gränsen till att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för att slå sig in i fotbollens finrum, en stenhård kamp både på och utanför planen
 
 
BETYG och RECENSION: 
Den unge Zlatan är en dokumentär om fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic's liv och framgång, mannen som trots en del bristande sparkar inom fotbollen fortsätter att leva på de mål som han gjorde för många år sedan och där man blundar för hans dåliga beteende. Han är mannen som Sverige har målat upp till en Gud och jag kan personligen inte förstå all uppståndelse och ännu mindre hur någon ens orkat göra en dokumentär om honom. Men kan man dra in pengar på ett varumärke som saknar kvalité så gör man väll det. 
 
 photo zlatan2 kopiera_zpslc1lhvks.jpg
Zlatan dribblar sig fram både på fotbollsplanen och i livet
 
Dokumentären tar sin början med att vi få se en ung Zlatan gäspa, inte en utan två gånger och det sätter sedan spåret. Allt är som en stor gäspning. Bildkvalitén är dålig, upplägget ointressant och det svenska, så väl som engelska språket går till största del inte ens att förstå utan undertext. Den unge Zlatan är dessutom uppbygg på meningslösa "stillbilder" som sedan kryddas av andra klipp där Zlatan poserar för pressen, sitter i intervjuer eller tränar på fältet, och de få klippen där han faktiskt säger något är så ointressant att man bara vill lägga sig ner och dö. Till största del så få vi dessutom inte ens höra Zlatan prata utan det är istället någon som pratar om och/eller åt honom vilket bara gör "filmupplevelsen" ännu värre än vad den redan är. Och för att krydda den redan stinkande avföringen så visar Zlatan inte heller upp sin bästa sida, åtminstone inte om man vill undvika snor och svett. 
 
 photo zlatan11_zpsbguur4ep.jpg
Fotbollsspelaren Patrik Eriksson-Ohlsson pratar om Zlatan.
 
Vi få se hur den unge Zlatan missköter sig på alla sätt och vis, han håller inte tider och struntar i skolan men han lyckas ändå glider igenom livet med ett hånflin som är riktakt åt lagar och regler, och detta är en person som många höjer upp över skyarna. En del bra ord uttalas dock i Den unge Zlatan som får mig att se ljust på saken. Det sägs att han var arrogant och kaxig och att han måste mogna och lägga aggressionen åt sidan då han inte hade något att vara kaxig över. Det nämns även att han tyckts ha levt på att håna sina motspelare istället för att göra mål, att detta fick honom att växa i folkets ögon och att han alltid kommer vara den som han var då, och ärligt talat så är det också sanningen. Att någon som har betett sig på detta viset har fått så många chanser i branschen är i själva verket en skandal men pengar är den stora lockelsen som tillåter allt. Jag hade ingen respekt för Zlatan innan jag såg Den unge Zlatan och jag har ännu mindre respekt för honom nu, så dokumentären har inte gjort mig gott. Så är du som mig ointresserad av sport så bör du undvika Den unge Zlatan men vill du då reta upp dig så är detta dokumentären för dig. Eller om du, som så många andra, är en av de som avgudar Zlatan, då kommer du garanterat blunda för sanningen och älska mannen bakom fotbollssparkarna som vi här knappt få se. 
 
 photo zlatan3 kopiera_zpsk1dnmfkm.jpg
I dålig kvalité hånflinar den unge Zlatan åt allt.
 
© 2015 Auto Images, WG Film

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Den unge Zlatan.
Svensk titel: Den unge Zlatan.
Världstitel: Becoming Zlatan.
Tagline: - .
Genre: Biografi, Dokumentär, Sport.
Medverkande: Zlatan Ibrahimovic, Hasse Borg, m.fl.
Regissörer: Fredrik Gertten och Magnus Gertten.
Speltid: 96 min (Blu-ray).
Språk: Svenska, Engelska, Italienska, Tyska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Barntillåten.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 17 Februari 2016.
Distributör: Sony Pictures.
DVD och Blu-rayrelease: 7 Juni 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: