The Martian (2015)

The Martian (Action, Science Fiction, Äventyr):
Under en kraftig storm på Mars misstas astronauten Mark Watney för att ha omkommit och han blir då kvarlämnad ensam medan resterande besättningen påbörjar sin resa hem till jorden. Nu måste han hitta ett sätt att överleva på den lilla mat han har och finna ett sätt att kontakta jorden.
 
 
BETYG och RECENSION:
The Martian är en film av Ridley Scott från 2015 som är baserad på boken med samma namn av Andy Weir. I huvudrollen som Mark Watney ser vi Matt Damon som under en storm misstas för att vara död och han blir då kvarlämnad på Mars när övriga besättningsmedlemmar lämnar planeten i all hast, och nu börjar hans kamp om överlevnad samt att en dag kunna ta sig hem till jorden igen.
 

Mark Watney få göra så gott han kan för att överleva på Mars
 
The Martian är lite av en "one man show" eftersom filmen bärs upp på en mans bara axlar, nämligen Matt Damons och denna skådespelare gör ett otroligt jobb då det kommer till att skapa dramatik under ensamheten på Mars. Även om Damon är den som syns mest i bild så ser vi även Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan med flera i mindre men ack så betydelsefulla roller och de alla presterar dessutom otroligt bra.
 

En del stora namn i mindre roller.  
 
Med ett stillsamt tempo tar The Martian med oss på ett otroligt äventyr där man som tittare sitter på högspänning under större delar av filmen, och mitt i alla dramatik och förtvivlan lyckas den till och med lägga in lite humor. Dock är filmen något händelselös under vissa stunder och den hade inte tagit skada av att vara ca 20 minuter kortare, men den är ändå väldigt bra och emellanåt fylld av viktiga detaljer som fyller ut det stillsamma tomrummet.
 

Det blir en del stillsamma stunder på Mars.
 
Det är oklart exakt när The Martian utspelas men efter att ha grävt runt lite så sägs det att filmen tar plats under 2035, vill säga då NASA faktisk ska skicka iväg en bemannade rymdfarkost till just planeten Mars och med tanke på den informationen så är det också det årtalet som är mest troligt. Dock hade jag ändå önskat att det framkom i filmen, eller i boken, så man hade sluppit ovissheten. Men i vilket fall som helst så är filmen otroligt välgjord och till skillnad från många andra filmer så kan man inte tro att The Martian är inspelad i en studio. Allt känns nämligen så verkligt och den konstgjorda planeten är dessutom otroligt vacker och realistisk. Ser man dessutom filmen i 3D så känns det nästan som om att man är där. The Martian utspelar sig självklart till störta delen på planeten Mars men vi gör även små utflykter till jorden då vi få följa räddningsuppdraget samt ta del av små sekvenser från rymden vars scener är gudomligt vackra och trollbindande, något som får mig att önska att vi hade spenderat lite mer tid i rymden.
 

Filmen bjuder på många vackra vyer.
 
Trots att The Martian är en otroligt bra film så har den självklar även sina små brister då det kommer till trovärdigheten, och då syftar jag inte på rymduppdraget utan på själva räddningen. Om vi ser till uppdraget och olyckan så kan det mer eller mindre ske redan idag men om vi ska vara realistiska så hade NASA aldrig påkostat ett så stort och dyrt räddningsuppdrag när det bara rör sig om att rädda en person. Hela situationen hade snarare tystats ner och den kvarglömda astronauten hade istället fått dö i sin ensamhet på den främmande planeten. Men nu är detta film och därför vill man göra allt så glatt och vacker som möjligt och tro mig, det fungerar. Så trots minimala brister på trovärdigheten så kan jag utan tvekan säga att The Martian är 2015's bästa film och därför rekommenderar jag också den till alla.
 

I det verkliga livet så hade nog räddningsuppdraget sett annorlunda ut, det hade nog inte ens existerat
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Martian.
Svensk titel: The Martian.
Baserad på boken: The Martian, av Andy Weir.
Taglines: "Bring Him Home" och "Help is only 140 million miles away".
Genre: Drama, Science Fiction, Äventyr.
Skådespelare: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Mackenzie Davis, Donald Glover m.fl.
Regissör: Ridley Scott.
Speltid: 142 min (Blu-ray 3D).
Språk: Engelska, Mandarinkinesiska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 2 Oktober 2015.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 6 Februari 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (DVD): Ares III: Farewell • Ares: Our Greatest Adventure • Leave Your Mark • Bring Him Home • Gag Reel.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): Signal Acquired: Writing and Direction • Occupy Mars: Casting and Costumes • Gag Reel • Ares III: Refocused • Ares III: Farewell • The Right Stuff • Ares: Our Greatest Adventure • Leave Your Mark • Bring Him Home.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop och Cdon.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Signal Acquired: Writing and Direction • Occupy Mars: Casting and Costumes • Gag Reel • Ares III: Refocused • Ares III: Farewell • The Right Stuff • Ares: Our Greatest Adventure • Leave Your Mark • Bring Him Home.
 

Kommentarer
FrökenTV, bloggen om tv och film säger:

håller med, årets bästa (av de jag sett)

Svar: Jag sa ett tag att Star Wars var bättre men så såg jag om The Martian och insåg att jag hade fel, denna är liksom bara bättre =)
...Liiinna

2016-02-05 Kl: 19:29:18
URL: http://efji.blogg.se/
ColinZeal säger:

En fråga om utgåvan, vill köpa den men försöker få reda på om 3D-versionen har 2D-versionen också eller om man måste välja utgåva man föredrar?

Svar: 3D utgåvan av The Martian innehåller båda versionerna, vilket syns om du tittar noga på omslagsbilden i inlägget ;) Men detta är en film som gör sig riktigt bra i 3D så det är formatet jag rekommenderar, och det är något som jag sällan gör =)
...Liiinna

2016-02-29 Kl: 18:51:08
URL: http://www.colinzeal.se
ColinZeal säger:

Well god damn, försökte hitta infot på baksidan på diverse sajter. Tack för svaret! 3D-versionen får det bli bara för att testa se den i det formatet. Tack igen!

2016-02-29 Kl: 23:40:12
URL: http://www.colinzeal.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: