Room (2015)

 photo room_zpssi0ssurn.jpg 
Room (Drama): 
När Joy var 17 år kidnappades hon av en man som hon nu kallar för Old Nick, en man som under 7 år har hållit henne och hennes femåriga son Jack inlåsta i ett litet rum. Men när tillfället ges tar de chansen och lyckas rymma och nu måste de försöka återanpassa sig till det normala livet.  
 
 
BETYG och RECENSION: 
Room är ett känsloladdat indiedrama från 2015 som belönades med en Golden Globe och en Oscars för bästa kvinnliga huvudroll. Trots bristen på händelser och skådespelare så lyckas filmen beröra mig på djupet och under resans gång faller mer än en tår längst med mina kinder. Dock är inte allt en dans på röda rosor utan även en film som denna har sina små brister, så som uteblivna detaljer och det känns därför som om att vi går minste om något på vägen till målet.
 
 photo room_zpstfffpy1z.jpg
Jack och hans mamma Joy försöker göra det bästa av situationen i det trånga rummet som är deras fängelse.  
 
Under den första halvan av Room befinner vi oss just i ett trångt rum där Joy, aka Ma (Brie Larson), och hennes son Jack (Jacob Tremblay) hålls inlåsta. Vi få då ta del av en kärleksfull relation mellan mor och son samtidigt som hintar av den hemska fångenskapen tränger sig på och gör filmupplevelsen medtagande och känslofylld. Under den andra halvan, då de har lyckat fly, möter vi deras kamp när det kommer till att återanpassa sig till det normala livet, ett liv som Jack aldrig tidigare har fått uppleva vilket gör minsta lilla enkla sak ny för honom och han möts av både rädsla och nyfikenhet. Joy däremot, som en gång har förlorat allt, få kämpa med att återanpassa sig och glömma det hemska som har varit, något som visar sig vara svårt och det är just vägen in till det normala livet som är något glest. Även om hela filmen rullar på sakta så går vissa saker för fort fram både för Joy och för folket i hennes omgivning. Hennes familj agerar t.ex som om hon bara har varit borta över en natt trots att det i själva verkat har gått 7 år, och att hon nu har en femåring son på halsen är det inte direkt någon som ifrågasätter, en son som dessutom är en avkomma från hennes kidnappare Old Nick (Sean Bridgers) . Filmen syns visserligen ur den femåriga Jacks perspektiv vilket är orsaken till bristen på information som lämnar luckor i manuset, luckor som jag hade velat fylla ut. Men trots detta så lyckas filmen ändå leverera starka känslor och det är just det som gör den så berörande och sevärd. 
 
 photo room-brie-larson-joan-allen-william-macy_zps1qc21dx0.jpg
Det finns små brister i föräldrarnas reaktioner då Joy kommer tillbaka in i deras liv
 
Scenombytena i Room är enkla då vi till största del antagligen befinner oss i det lilla rummet som fungerar som en cell, hemma i Joys föräldrahem eller på sjukhuset som inte ens ser ut som ett sjukhus, vilket är ännu en miss som retar upp mig. Men ut över det så presterar skådespelarna bra då de lyckas väcka ett starkt men stillsamt drama till liv men hjälp av knappt ingenting och i slutändan så är Room en film som jag verkligen kan rekommendera. 
 
 photo Room3_zpswoj9ouzo.jpg
Joy gör så gott hon kan för att Jack ska lära sig leva normalt i det riktiga livet.  
 
© 2015 element pictures/room productions inc/channel four television corporation
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Room.
Svensk titel: Room.
Baserad på boken: Room, av Emma Donoghue.
Taglines: "Love knows no boundaries" och "Survive is only the beginning".
Genre: Drama.
Skådespelare: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Joan Allen, William H. Macy m.fl.
Regissör: Lenny Abrahamson.
Speltid: 118 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska..
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 18 Mars 2016.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 1 Augusti 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Making Room • Recreating Room.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Making Room • 11x11 • Recreating Room • Audio Commentary With Director Lenny Abrahamson & Crew.
 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: