Eye in the Sky (2015)

 photo eye in the sky_zpsubrxnh81.jpg 
Eye in the Sky (Drama, Thriller, Krig): 
Överste Katherine Powell leder ett hemligt drönaruppdrag vars uppgift är att fånga in en terroristgrupp som gömmer sig i Kenya. Men när teamet upptäcker att terroristerna planerar en självmordsattack vill de ändra sitt uppdrag och istället för att "tillfånga ta" vill de utrota hotet och på så vis rädd liv. Precis när man har fått klartecken till att inleda attacken upptäcker piloten en liten flicka precis vid huset, innan för dödszonen, och man ställs nu inför ett svårt val. Ska man avblåsa operationen eller avfyra drönaren? 
 
 
BETYG och RECENSION: 
Eye in the Sky är en dramathriller från 2015 som har Helen Mirren i huvudrollen som Katherine Powell, en kvinna som mer eller mindre kommer bestämma ödet för några få människor på andra sidan jorden då hon jagar en terrorist med hjälp av drönare och andra tekniska prylar. I mindre roller ser vi bland annat Aaron Paul, Alan Rickman, Barkhad Abdi och Phoebe Fox och även om jag kanske inte imponeras av filmen så presterar åtminstone skådespelarna bra. 
 
 photo eye_zpsqlp2iy3r.jpg
Överste Katherine Powell stirrar sig antagligen blind på en skärm eller ringer några samtal
 
De senaste åren har det kommit ut ett par filmer som riktar in sig på drönarattacker mot andra länder. Vi har bland annat fått filmerna Good Kill och Drones och nu kommer även Eye in the Sky som tyvärr inte skiljer sig allt för mycket från mängden. Trots att Eye in the Sky har fler miljöombyten, är något mer i rörelse och därför också lite mer händelserik än t.ex Good Kill så är den på tok för stillsam för min smak då vi ännu en gång få se hur våra huvudkaraktärer stirrar sig blinda på en eller flera dataskärmar. Samtidigt som detta sker hoppar vi även runt mellan olika länder och platser lika fort som ett barn hoppar hopprep på skolgården vilket också gör filmen något rörig. Eye in the Sky är som sagt, tack o lov, i rörelse och därför blir den inte heller lika stillsam som så många andra filmer inom samma genre, men den är ändå inte tilltalande nog för att fånga mitt intresse. Vi må få ta del av dramat både runt den planerade attacken och de som planeras att bli attackera men vi få inte lära känna några av våra karaktärer, vilket ger dom skenet av att bara vara marionettdockor i ett sterilt dockhus.
 
 photo eye-in-sky-group_zpsvqkuxsry.jpg
Storgubbarna sitter också glor på några skärmar medan de försöker fatta ett beslut
 
Jag har väldigt svårt för denna typen av film och därför blev jag inte heller förvånad då jag fann den både tråkig och ointressant. Det vi få se här såg vi nämligen redan ett år tidigare i just filmen Good Kill och därför känns också Eye in the Sky som en tråkig repris där allt upprepas. De både filmerna har visserligen små skillnader och Eye in the Sky är kanske något mer ingående i själva processen om hur drönarattacker går till och vilka som är inblandade i besuttet om att avfyra drönaren, men på det stora hela så händer det egentligen ingenting. Allt handlar om att vänta på beslutet som kan skada eller rädda hundratals människor och vilka faktorer som påverkar beslutet. Hur som helst så är Eye in the Sky på tok för händelselös för min smak och jag fann mig själv mest uttråkade under filmtitten, och inte ens berörd av den något tragiska händelserna som faktiskt sker. Filmen är ett bottennapp med andra ord.
 
 photo film-review-eye-in-the-sky.jpeg-1280x960_zpssmgkwujm.jpg
Och drönarpiloterna? Ja, de sitter självklart också och stirrar på en skärm eller två.  
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Eye in the Sky.
Svensk titel: Eye in the Sky.
Taglines: "The commander is in England. The drone pilot is in America. The terrorist is in Kenya. And the authority to strike is up in the air" och "Welcome to the new front line".
Genre: Drama, Thriller, Krig.
Skådespelare: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman, Babou Ceesay, Phoebe Fox, Barkhad Abdi m.fl.
Regissör: Gavin Hood.
Filmmanus: Guy Hibbert.
Speltid: 102 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien, Sydafrika.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 22 April 2016.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 22 augusti 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Featurettes: Morals, Perspectives.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Featurettes: Morals, Perspectives.
Hyr filmen hos: SF Anytime
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: