Concussion (2015)

 photo concussion_zpszjxygdf7.jpg 
Concussion (Biografi, Drama, Romantik, Sport): 
Filmen är baserad på en sann historia.
I Pittsburgh jobbar immigranten och neuropatologikern Dr Bennet Omalu som under 2002 börja gräva i de hjärnskador som drabbar de amerikanska fotbollsspelarna. Under sina matcher och träningspass utsätts de för regelbundna hjärnskakningar som senare i livet kan komma att lämna ett dödligt spår. Hans upptäckt leder in honom i en kamp mot NFL, en institution som vill tysta ner sanningen
 
 
BETYG och RECENSION: 
Concussion är ett verklighetsbaserat drama från 2015 som handlar om de hjärnskador som uppkommer i huvudet hos amerikanska fotbollsspelare, något som var "okänt" fram tills 2002 men som tystas ner än idag. Filmen tar oss med på resan mot upptäckten av "sjukdomen" Chronic Traumatic Encephalopathy (CTE), något som många vill tysta ner just på grund av den effekten kännedomen har och kan få på fotbollsspelarna och sportens framtid. Men detta är något som måste komma fram även om det så blir den Amerikanska fotbollens död. Jag har inget intresse alls när det kommer till sport men här är det inte själva fotbollsgrenen som är i fokus utan hjärnskadan som den skapar, vilket också gör detta till den bästa sportfilm som jag någonsin har sett och jag blir uppriktigt sagt berörd av historian. 
 
 photo concuss_zpssiag1wxh.jpg
Dr. Bennet Omalu går in hårt för sitt jobb och börjar gräva i de döda fotbollsspelarnas hjärnor vilket leder till ett otäckt mönster.  
 
I huvudrollen som Dr. Bennet Omalu ser vi Will Smith som här gör en av sina mer allvarliga och seriösa roller och han gör det dessutom bra. Istället för att gestalta den där coola snubben som vi annars är så vana att se honom i så tar han här sig an en roll som är lite mer av den smarta sorten, en tönt och en utböling som inte direkt har några vänner eller något liv vid sidan om jobbet. All fokus läggs mer eller mindre på Smiths envisa karaktär, hans passion för sitt yrke och hans noggrannhet då han vägra ge upp. Concussion är kanske inte den mest händelserika av sin sort men filmens kamp om att finna svaret och sanningen driver den framåt i ett intressant tempo som håller mig kvar och gör mig intresserad av ämnet som den kretsar kring. 
 
 photo concussion-5_zpsjm8lxxjr.jpg
Ingen vill höra om de dödliga skador som sporten kan ge.
 
Även om Concussion kretsar kring ett tragiskt och allvarligt ämne så få den mig konstigt nog att må bra, och då syfta jag inte på grundhandlingen utan på den romantisk som sakta uppstår mellan Dr. Bennet Omalu och Prema Mutiso (Gugu Mbatha-Raw). Dock är det överspelat lika snabbt som det börjar och då fångar min nyfikenhet upp mig istället. Jag vill veta mer om sjukdomen samtidigt som jag känner ett hat växa mot idrottsvärlden som hellre ser att pengarna rullar in än att rädda liv. Concussion lär fånga och tilltala dig som har ett hjärta och ett intresse för skador och sjukdomar och om du vill få reda på sanningen så är detta filmen du ska se, men är det istället den amerikanska fotbollen du är ute efter så få du tyvärr titta åt ett annat håll. 
 
 photo concussion1_zpsz3t6ie5h.jpg
Kärleken mellan Dr. Bennet Omalu och Prema Mutiso blinkar tyvärr förbi lite för fort.
 
© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Concussion.
Svensk titel: Concussion.
Baserad på GQ artikeln: Game Brain, av Jeanne Marie Laskas.
Taglines: "Even Legends Need a Hero", "Nothing hits harder than the truth" och "He will stop at nothing to expose the truth".
Genre: Biografi, Drama, Romantik, Sport.
Skådespelare:Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks, Gugu Mbatha-Raw, David Morse, Arliss Howard, Mike O'Malley, Eddie Marsan, Hill Harper, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Stephen Moyer, Richard T. Jones, Paul Reiser, Luke Wilson m.fl.
Regissör: Peter Landesman.
Speltid: 123 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska..
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 5 Februari 2016 (Göteborg International Film Festival).
Distributör: Sony.
DVD och Blu-rayrelease: 8 Augusti 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Inside The True Story • Commentary With Director Peter Landesman.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Inside The True Story • Commentary With Director Peter Landesman • Deleted Scenes • Crafting Concussion.
 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: