The Stanford Prison Experiment (2015)

The Stanford Prison Experiment (Biografi, Drama, Historia, Thriller): 
Filmen är baserad på en verklig händelse. 
1971 utförde en professor ett psykologiskt experiment på Stanford University där frivilliga manliga studenter skulle agera fångar och vakter i ett konstgjort fängelse. De gick snabbt in i sina roller och innan man visste ordet av det så hade hela händelsen spårat ur
 
 
BETYG och RECENSION: 
The Stanford Prison Experiment är en verklighetsbaserad film som bygger på det så kallade Stanfordexperimentet (Stanford Prison Experiment) som genomfördes på Stanford University mellan den 14 och 20 Augusti 1971. Meningen med experimentet var att ta reda på vad som händer med människans psyke under en fängelsevistelse, men det gick snabbt överstyr och man fick avbryta efter blott 6 dagar. Detta är mer eller mindre den tredje filmatiseringen av experimenten men The Stanford Prison Experiment är också den enda filmen som är en biografi och där de har tagit efter händelserna någorlunda ordagrant. Filmen och experimentet visar oss hur långt vi är beredda att gå, hur förnedrade vi kan bli innan vi vågar säga emot och allt detta på grund av ett maktspel som ärligt talat är något skrämmande. 
 
 photo stanford-prison-experiment_web_850_593_zps2crowns4.jpg
Välkommen till Stanford County Prison, där allt kommer gå överstyr.
 
The Stanford Prison Experiment består av enkla men psykiskt obehagliga scener. Miljöombytena är få och miljön som vi till största del befinner oss i är steril och enkelspårig. Inredningen går i beigea och grådaskiga toner som kanske inte är vidare intressant eller tilltalande för ögat, men de går åtminstone hand i hand med händelserna och där designen brister väger alltså handlingen upp. Trots att filmen inte är vidare vacker utseendemässigt så påverkar den mitt psyke och det är också det som den vinner på, filmen är helt enkelt elak och grym. 
 
 photo stanford4_zpsh4dfflzc.jpg
En enkel uppbyggnad och grådaskig konstruktion där förnedringen är maximal.  
 
I rollistan ser vi ett 20-tal unga män som gestaltar fångar och vakter i det konstgjorda fängelset, något som snabbt går från en illusion till en verklighet. De alla presterar bra i sina roller då de får känslorna och det psykiska obehaget att vakna till liv samtidigt som Dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup) skapar ett lidande och ett obehag genom att enbart bevaka experimentet och bryta sitt egna kontrakt, något som gör händelsen ännu mer skrämmande. I rollistan finns ytterst få kvinnor och det är enbart Dr. Christina Maslach (Olivia Thirlby) som fyller någon funktion då hon snabbt blinkar förbi för att sätta lite empati på handlingen och framförallt påpeka männens agerande. 
 
 photo stanford_zpsauifyovs.jpg
Männen bakom experimentet.
 
The Stanford Prison Experiment är med andra ord en bra film eftersom den väcker ett annorlunda obehag inom mig, och jag som inte ens kände till händelse innan jag såg filmen blev positivt överraskade då något så enkelt kunde visa sig vara så pass bra. Men visst har filmen sina brister. Den kunde mycket väl ha varit lite mer ingående och lite mer fartfyllt. På det stora hela så snuddar nämligen filmen bara vid på ytan av det mänskliga psyket utan att gå in på djupet och det är just djupet och konsekvenserna av experimentet, som vi inte får se, som jag kan sakna. 
 
 photo stanford8_zps94sgg8ah.jpg
 Dr. Christina Maslach tycks vara den enda varlelsne utan för fängelset med empati
 
© 2015, STANFORD PRISON LLC

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Stanford Prison Experiment.
Svensk titel: The Stanford Prison Experiment.
Baserad på boken: The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, av Philip Zimbardo.
Tagline: "They were given 2 weeks. It lasted 6 days".
Genre: Biografi, Drama, Historia, Thriller.
Skådespelare: Billy Crudup, Michael Angarano, Moises Arias, Nicholas Braun, Gaius Charles, Keir Gilchrist, Ki Hong Lee, Thomas Mann, Ezra Miller, Logan Miller, Tye Sheridan, Johnny Simmons, James Wolk, Nelsan Ellis, Olivia Thirlby m.fl.
Regissör: Kyle Patrick Alvarez.
Filmmanus: Tim Talbott.
Speltid: 122 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 21 Mars 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: