Carol (2015)

 photo carol_zpsu9rgjjv5.jpg 
Carol (Drama, Romatik)
Under 1950-talet jobbar den unga Therese Belivet som ett butiksbiträde i ett av Manhattans varuhus och när den förföriska och ca 20 år äldre kvinnan Carol Aird går innanför dörrarna tänds en ginsta mellan de båda. De inleder snart en relation men när detta blir känt ifrågasätts Carols lämplighet som mamma samtidigt som hon och Thereses förhållande sätts på prov.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Carol är ett Oscarsnominerat romantiskt drama från 2015 som bygger på Patricia Highsmith's självbiografiska roman The Price of Salt från 1952. Carol, och självklart också boken, tar oss med tillbaka till 1950-talet där den förbjudna kärleken börjar uppstå mellan två kvinnor i olika åldrar. I rollen som den frånskilda kvinna och tillika mamman Carol Aird ser vi Cate Blanchett medan Rooney Mara gestaltar Therese Belivet som är i början av 20-års åldern. De är två individer som trots en stor åldersskillnad attraheras av varandra och som med tiden inleder ett icke acceptabelt förhållande, något som kommer göra deras vardag lite svårare. 
 
 photo CAROLweb_zpsbodskhuf.jpg
Carol förför Therese med sin blotta närvaro.  
 
Carol är ett stillsamt men romantiskt och vackert drama som också blir väldigt gripande. Karaktärerna är lätta att tycka om eftersom de inte bara charmar varandra utan även oss tittare. Allt är emot dom men de lyckas hitta en flyktväg som tillåter dom att blomma ut, på gott och ont. Cate Blanchett och Rooney Mara har en otrolig scennärvaro och kemi som får kärleken att kännas äkta och ömsesidig, och till skillnad från många andra romantiska filmer så är Carol en film som sätter sina spår på djupet. Hela atmosfären är kärleksfull och härlig samtidigt som den också är otroligt sorglig vilket också är det som gör filmen berörande. Och ett extra stort plus är att Cate Blanchett bara behöver så där utan att säga något, hon fångar vår uppmärksamhet ändå och förmedlar det hon vill säga utan att använda ord, vilket är något som få skådespelare lyckas med. 
 

Kemin mellan skådespelarna får passionen att vakna till liv.
 
 Idag är ett samkönat förhållande inget ovanligt men om vi går tillbaka i tiden, till 1950, så ansågs det både oacceptabelt och sjukligt och just därför blir jag också något förvånad över att det inte blir en större skandal av incidenten i Carol. Nu är det visserligen så att våra kvinnliga karaktärer sköter romantiken snyggt och i skym undan men en del onda blickar kan de ändå inte undgå att få tillsammans med en del smärre problem, men i mina ögon borde det alltså ha hänt mer. Men förutom den lilla tabben så finns det inte mycket ont att säga om Carol som på det stora hela är en fin romantisk film där man för ovanlighetens skull riktar in sig på ett kärleksfullt lesbiskt förhållande. 
 
 photo Carol-Cate-Blanchett-Kyle-Chandler_zpspvmxgeya.jpg
Carols mammaroll ifrågasätts när hennes före detta man Harge Aird (Kyle Chandler) upptäcker hennes affär.
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Carol.
Svensk titel: Carol.
Baserad på boken: The Price of Salt, av Patricia Highsmith.
Tagline: "Some people change your life forever".
Genre: Drama, Romantik.
Skådespelare: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler, Jake Lacy, John Magaro, Cory Michael Smith m.fl.
Regissör: Todd Haynes.
Filmmanus: Phyllis Nagy.
Speltid: 118 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien, USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 25 December 2015.
Distributör: Scanbox Entertainment.
DVD och Blu-rayrelease: 25 April 2016.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Behind The Scenes Gallery • Q&A Highlighs With Cast And Filmmakers.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Behind The Scenes Gallery • Q&A Highlighs With Cast And Filmmakers.
Hyr filmen hos: SF Anytime
 

Kommentarer
Nathalie Isaksson säger:

Denna var så fin och så välgjord. Blanchett gör sin roll finfint! Gillade denna filmen.

Svar: Jag har aldrig riktigt tyckt om henne innan men här: wow!
...Liiinna


bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: