Fantastic Voyage (1966)

 photo den_fantastiska_resan_blu-ray-24693748-frntl_zpsialj3azn.jpg 
Fantastic Voyage (Science Fiction, Äventyr): 
En forskare har blivit attackerad av en fiende och han ligger nu för döden med en propp i hjärnan. När de traditionella medicinska metoder för att rädda hans liv misslyckas, krymper man en ubåt med ett team av forskare till mikroskopisk storlek och injicerar dem i forskarens kropp. Deras uppdrag och resan genom kroppen är enkel, men saker och ting går inte riktigt som planerat och de upptäcker snart också att det finns en sabotör bland dem.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Fantastic Voyage (sv. titel: Den fantastiska resan) är en science fiction och äventyrsfilm från 1966 som bland annat har vunnit en Oscars för bästa visuella effekter, något som jag idag kan uppleva som är lite skrattretande eftersom effekterna är just skrattretande. Med vi få ju inte glömma att de var storartade på sin tid. Med hjälp av lavalampor, något som liknar såpbubblor och andra medel har man återskapat kroppens blodomlopp som en mikroskopisk ubåt fylld med forskare nu färdas i och även om det var bra gjort på 60-talet så syns det tydligt att allt är fejk. Dock måste jag ändå ge filmen beröm för sin påhittighet då det kommer till att ha skapat kroppens inre och medan alla andra filmer och serie började ta oss ut i rymden så valde Fantastic Voyage att ta oss in i kroppen, vilket också gör den originell och unik för sin tid.
 
 photo fantastic5_zpsdpn9gcqo.jpg
En resa genom kroppen där blodplättarna är skapade med hjälp av lavalampor
 
Skådespelarna, ja de är som vilka andra skådespelare som helst under 1960-talet vilket betyder att de pratar på ett tillgjort sätt som vi idag inte kan kalla för avslappnat eller naturligt. Tillsammans med de nu mera bristande specialeffekternas så gör detta dock att allt blir lite extra tillgjort och konstigt samtidigt som den kvinnliga karaktären Cora (Raquel Welch) inte få komma till sin rätt och ta upp den plats som hon behöver. Hon blir lite som en kvinna i nöd medan de manliga karaktärerna få blomma ut och ta desto mer plats. Dessutom är hon gudomligt vacker med sina kurvor som självklart visas upp i lite för tajta kläder vilket också gör henne till en sexsymbol. Vill säga, en typisk kvinnlig karaktär på 60-talet.
 
 photo fantastic-voyage-theredlist_zpsln3bps5o.jpg
Alla män måste hjälpa Cora ombord, för hon klarar ju tydligen inte ta sig upp på ubåten själv
 
Fantastic Voyage må brista när det kommer till att skapa ett fartfyllt och realistiskt äventyr, för filmen innehåller många fel, men jag kan åtminstone se förbi de bristande effekterna och bara njuta av det konstverk som filmen faktiskt är. Men vad jag dock inte kan blunda för är den otroliga seghet som filmen har. För att vara en äventyrsfilm så är den fruktansvärt stillsam och händelselös och det tar närmare bestämt ca 40 minuter innan Fantastic Voyage och dess karaktärer är inne i människokroppen, och när de väl är där så tar det också tid tills själva spänningen kommer igång. Mer än halva filmen hinner praktiskt taget passera innan något intressant inträffar och detta gör också att Fantastic Voyage inte direkt blir ett nöje utan snarare en långsam plåga att ta sig igenom, men vacker är den alltså ändå och den är bara inte vidare bra för att vara en äventyrsfilm.
 
 photo fantastic_voyage_scuba-gear_zpsjsncqnej.jpg
Det blir en simtur i nervsystemet
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Fantastic Voyage.
Svensk titel: Den fantastiska resan.
Tagline: "A Fantastic And Spectacular Voyage... Through The Human Body... Into The Brain" och "Journey Into The Living Body Of A Man!".
Genre: Science Fiction, Äventyr.
Skådespelare: Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence, Arthur O'Connell, William Redfield, Arthur Kennedy, Jean Del Val m.fl.
Regissör: Richard Fleischer.
Filmmanus: Harry Kleiner .
Speltid: 101 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 1966.
Sv. Biopremiär: 23 Januari 1967.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 12 Januari 2005 och 1 Februari 2006 (DVD), 16 Oktober 2013 (Blu-ray).
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Lava Lamps and Celluloid: A Tribute to the Visual Effects of Fantastic Voyage • Whirlpool Scene: Storyboard-to-Scene • Isolated Score Track with Commentary by Film & Music Historians Jeff Bond, Jon Burlingame and Nick Redman.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer
David H säger:

Du har inte betygsatt den?

För att det är Sci-Fi så låter filmen lite intresant. Men jag tror nog att att får ut mer av 24-timmars jakten, som ju handlar om exakt det samma egentlig....nästan.

Svar: Tack, men fan också! Blogg.se är helt underbar ibland de den tar bort bilder när man minst anar det och eftersom jag skrev recensionen för 2 månader sedan så kommer jag inte ihåg vad jag gav den.......Men jo, 24-timmars jakten är bättre på alla sätt och vis.
...Liiinna

2015-10-30 Kl: 18:12:50

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: