Extant, säsong 1 (2014)

 photo extant_-_season_1_blu-ray_nordic-27738390-frntl_zpskiwsxvrp.jpg 
Extant, säsong 1 (Drama, Science Fiction, Thriller):
Molly Woods är en astronaut som jobbar för ISEA (International Space Exploration Agency) och som precis har kommit hem från ett 13 månaders långt solouppdrag ombord på rymdstationen Seraphim. Strax efter att hon återvänt hem till maken John, en robot ingenjör som skapat deras son Ethan, upptäcker Molly att hon mystiskt har blivit gravid trots år av infertilitet och hon påbörjar nu sitt sökande efter svar
 
 
BETYG och RECENSION:
Extant är en science fiction serie från 2014 som är producerad av självaste Steven Spielberg och som i dagsläget består av 2 säsonger, men ryktet säger att den andra säsongen också kommer bli den sista. Den första säsongen, som jag nu har sett och recenserar, består av 13 avsnitt och visades på TV i USA under sommaren 2014 och den hade sedan sin DVD och Blu-ray premiär i Sverige den 19 Oktober 2015. Serien utspelar sig i en nära framtid där robottekniken har gått framåt vilket i sin tur har lett till att John Woods (Goran Visnjic) har skapat ett människoliknande barn som kallas för Ethan (Pierce Gagnon). Han är en artificiell intelligens och ett experiment vars mening är att tas för en person som kan lära sig och tänka själv. Men det är egentligen inte det som serien handlar om utan i fokus ser vi Molly Woods (Halle Berry), en kvinna som agerar mamma åt Ethan och som kommer hem och är gravid efter att varit iväg på ett 13 månader långt ensamuppdrag i rymden. Detta är ett mysterium som söker svar, ett svar som ingen vill ge och hemligheterna är många och det är också den ledande tråden i Extant som bidrar med en del nyfikenhet från min sida. Men trots detta så finner jag ändå berättelsen kring Ethan och tekniken som har skapat honom mer intressant och lockande. 
 
 photo extant-113-pre-3_zpsli4x30fx.jpg
Molly blir på smällen i rymden under ett mystiskt enmansuppdrag som hemsöks
 
Den första halvan av Extant, säsong 1 är riktigt intressant då den fångar min uppmärksamhet till fullo, men därefter händer något något som gör att jag sakta börjar tappa intresset. Serien lämnar sakta men säkert de tekniska bitarna och mysteriet kring Mollys graviditet tar då också över allt mer. I takt med detta så börjar saker och ting att spåra ur och jag som annars gillar när en utomjordisk närvaro tar plats på film och i serier blir istället något... avskräckt. Men misstolka mig rätt, serien är fortfarande bra och även om det må finnas några små och obehagliga stunder i atmosfären så är Extant inte otäck utan serien blir bara något avtändande när alla utomjordiska konstigheter sätter fart på ett lite för extremt sätt. Spänningen och nyfikenheten som jag en gång upplevde rinner alltså lite ut i sanden ju närmare slutet av säsong 1 jag kommer och därför blir jag också något besviken, och att serien sedan hoppar lite fram och tillbaka i tiden gör inte saken bättre. Även om detta hoppande har betydelse för handlingen så blir det lätt lite förvirrande eftersom inga varningar utges, men vid sidan om detta så är alltså Extant, säsong 1 riktigt bra och fängslande och den må mycket väl vara en av de bättre science fiction serierna som jag har sett på länge.
 
 photo extant_102_05b_zpshc1a5khw.jpg
Julie och John har skapat androiden Ethan
 
I huvudrollen som astronauten Molly ser vi ingen mindre än den Oscarsbelönade filmstjärnan Halle Berry och jag måste säga att hon gör sig riktigt bra i på TV och i en TV-serie som Extant. I rollen som Mollys man John och tillika skaparen av den artificiella intelligensen ser vi Goran Visnjic som vi är desto vanare vid att se i TV-serier. Dock är det tyvärr så att jag har något svårt för just honom men någon som däremot imponerar på mig är barnskådespelaren Pierce Gagnon som syn i rollen som Ethan. Denna unge lyckas verkligen med att skapa en känsla som gör både Ethan och Extant något obehagliga och detta är något som få barn lyckas med. I en annan mindre roll som jag också uppskattar ser vi Grace Gummer som tar sig an rollen som Julie Gelineau, en medhjälparen till John och tillika extramamma åt Ethan då det behövs. Kanske är det hennes välkända mamma som har satt sina spår i hennes talang eller har hon lyckats helt på egen hand, men hur som helst så gillar jag hennes känsla och närvaro i tv-rutan.
 
 photo extant4_zpskxar2thf.jpg
Familjen Woods är allt annat än vanlig
 
Extant må precis som alla andra tv-serier ha något bristande specialeffekter och det syns därför också tydligt att vissa saker inte är verkliga, men den vinner på att vara diskret med andra saker. För att utspela sig i framtiden så skryter nämligen inte Extant med sina tekniska framgångar och alla apparater och detaljer har istället lagts fram på ett diskret sätt som får allt att verka mer trovärdigt. Apparaterna sjunker in i karaktärernas vardag som en smartphone gör idag och detta gör att allt känns verkligt och möjligt, som ett steg som vi snart kommer nå och det är just detta som serien vinner på. Så trots bristande effekter och en handling som sakta skenar iväg mot det underliga så är och förblir ändå Extant en av det bättre science fiction serierna som har dykt upp på TV på länge och jag hoppas bara serien hittar tillbaka till sitt ursprung under säsong 2.
 
 photo extant_mobil_01_zpsvax27jrp.jpg
Framtidens mobiltelefon smälter in i vardagen
 
 

TV-SERIEINFORMATION:

Originaltitel: Extant.
Svensk titel: Extant.
Tagline: "Life always finds a way".
Säsongsnummer: 1.
Antal avsnitt: 13. 
Genre: Drama, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare:Halle Berry, Pierce Gagnon, Goran Visnjic, Grace Gummer, Tyler Hilton, Michael O'Neill, Camryn Manheim, Maury Sterling, Sergio Harford, Brad Beyer, Charlie Bewley, Tessa Ferrer m.fl.
Skapare: Mickey Fisher.
Speltid: 541 min (ca 40-43 min per avsnitt).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
TV-premiär säsong 1 (USA): 9 Juli 2014.
Sändningsår, säsong 1 (TV): USA: 2014, Sverige: 2015.
Distributör: Paramount.
DVD och Blu-rayrelease: 19 Oktober 2015.
Köp säsongsboxen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): The Story of Extant • Extant: Filming Season One • Extant : The Cast • The Visual Effects of Extant • Deleted Scenes on Select Episodes • Gag Reel And More! • The Mythology of Extant • The Offspring • The Future World of Extant.
Köp TV-serien på Blu-ray hos: DiscshopCdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): The Story of Extant • Extant: Filming Season One • Extant : The Cast • The Visual Effects of Extant • Deleted Scenes on Select Episodes • Gag Reel And More! • The Mythology of Extant • The Offspring • The Future World of Extant.
TV-Serien består av: Extant, säsong 1 (2014).
                                 Extant, säsong 2 (2015)

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: