Woman in Gold (2015)

 photo kvinnan i Guld_zpsvo6gkfwu.jpg 
Woman in Gold (Biografi, Drama): 
Filmen är baserad på en sann historia. 
Under andra världskriget invaderades Maria Altmanns hem i Österrike av nazister som då beslagtog deras ägodelar och nu, 50 år efter kriget, har hon anlitat den unga advokaten Randy i hopp om att kunna få tillbaka det som en gång tillhörde hennes familj.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Woman in Gold (sv. titel: Kvinnan i Guld) är ett verklighetsbaserat drama från 2015 som har Helen Mirren i rollen som den judiska Maria Altmann, en kvinna som 50 år efter andra världskriget försöker få tillbaka sina ägodelar som beslagtogs av nazisterna under kriget och till sin hjälp har hon den unga och gröna advokaten E. Randol "Randy" Schoenberg som spelas av Ryan Reynolds. Med tanke på att Woman in Gold är baserad på en sann historia så hade jag väldigt höga förhoppningar om filmen med av någon anledning så lever den inte upp till mina krav. Det må vara ett starkt och berörande drama som här målas upp men den saknar ändå ett ingående djup vilket istället gör att filmen blir lite tråkig och utdragen. 
 
 photo woman in g_zpsxzcwxmbf.jpg
Advokaten Randy och hans klient Maria Altmann.
 
Woman in Gold för oss framåt i ett stillsamt tempo då våra huvudkaraktärer tar sig från USA till Österrike för att komma åt Marias släktklenoder, närmare bestämt en tavla, och under resans gång tar vi oss också tillbaka i tiden tack vare hennes återblickar där vi få följa hennes flykt från Österrike som ung. Vi får alltså se både hur hon har det nu och då vilket emellanåt kan bli något förvirrande samtidigt som det är intressant. Dock hade jag nog önskat att filmen riktade in sig mer på Marias ungdom än själva jakten på tavla, och detta eftersom den berättelsen är mer berörande och gripande.
 
 photo woman in go_zpsjs31apdz.jpg
Som ugn får Maria och hennes man Fritz (Max Irons) fly från Wien, Österrike då nazisterna invaderar deras hem
 
Eftersom vi få se Maria Altmann både som unga och gammal gestaltas hon självklart av två, eller snarare tre olika skådespelerskor. I den äldre versionen av Maria ser vi Helen Mirren som är iförd färgade kontaktlinser och i den yngre och mer gripande versionen ser vi Tatiana Maslany, och som barn är det en för mig okänd Nellie Schilling som gestaltar henne. Helen Mirren må vara något av en legend på skådespelsmarken men i mina ögon så är hon här rätt blek och istället hamnar allt strålkastarljus på Maslany. Den unga och inte allt för kända skådespelerskan lyckas alltså bättre när det kommer till att skapa både ett intryck och ett medlidande vilket också är något som Ryan Reynolds misslyckas med. Hans karaktär Randys besatthet känns inte äkta och överlag så känns han bara mesig vilket inte är smickrande att se. I en betydligt mindre roll ser vi även Katie Holmes som Randys fru Pam och även hon känns något svag och nästan lite bortglömd, så allt ljus på Tatiana Maslany som praktiskt taget lyfter upp filmen på sina bara axlar.
 
 photo WomaninGold2--z_zpsr5bzvhzh.jpg
Pam stöttar sin man i vått och torrt trots att hon själv håller på att gå under.
 
Woman in Gold må vara en biografi, en genre som jag vanligtvis tycker väldigt mycket om, men filmen brist tyvärr på nästan alla sätt och vis. Den är som sagt alldeles för stillsam och utdragen, innehållet är inte tillräckligt djupt och gripande samtidigt som det känns som att merparten av skådespelarna är felplacerade. Trots detta så blir jag ändå lite berörd och detta eftersom själva historian faktiskt är gripande, den lyckas bara inte komma upp till ytan och blomma ut vilket också gör att Woman in Gold i slutändan blir något platt och tråkig.
 
 photo woman in gol_zpsc1b28jg7.jpg
Kvinnan i Guld är ett porträtt av Marias moster Adele Bloch-Bauer (Antje Traue).
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Woman in Gold.
Svensk titel: Kvinnan i Guld.
Baserad på boken: The Lady in Gold, av Marie O´Connor, som bygger på E. Randol Schoenberg och Maria Altmann's livshistoria.
Taglines: "Justice is priceless" och "The fight for justice never ends".
Genre: Biografi, Drama.
Skådespelare: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Antje Traue m.fl.
Regissör: Simon Curtis.
Filmmanus: Alexi Kaye Campbell.
Speltid: 109 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Tyska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 31 Juli 2015.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 30 november 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Making of Neue Galerie New York Press Conference • Commentary by Director Simon Curtis and Producer David M. Thompson.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer
Elsa säger:

Jag såg den för ett tag sen, men tyckte den var sådär. Helt okej, men ingen film jag kommer se mer än en gång eftersom jag blev aningen uttråkad.

Svar: Ja den va ju ingen glädjespridare direkt. Rent av lite tråkig och seg.. Så jag kommer inte heller se den igen, inte ens om jag få betalt...
...Liiinna

2015-11-24 Kl: 09:32:23
URL: http://www.gillafilm.devote.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: