The Theory of Everything (2014)

 photo the theory of Everything_zpsf6u7vpxh.jpg 
The Theory of Everything (Biografi, Drama, Romantik):
Den 21-åriga Stephen Hawking får beskedet om att han har drabbats av en sjukdom som angriper hans motoriska funktioner, hans tal och rörelseförmåga och han har nu bara två år kvar att leva. Men Stephen vägrar att acceptera sitt öde och med stöd från sin hustru Jane kämpar han mot sjukdomen för att kunna slutföra sin doktorsavhandling och att lyckas med det omöjliga.
 
 
BETYG och RECENSION:
Det är något magiskt med biografier, något som gör de så mycket verkligare än andra filmer och det är antagligen för att de är just det, verkliga, en historia som bygger på någons liv. Just The Theory of Everything bygger på professorn Stephen Hawking's tragiska men ändå kärleksfulla liv där en sjukdom kom i vägen för hans planer, men ger man inte upp så kan man skapa storverk och det är också det han förr eller senare kom att göra.
 photo theory_zpsbb3xvfmk.jpg
Jane och Stephen.
 
I The Theory of Everything får vi följa Stephen Hawking från dess att han möter sin blivande fru Jane under 1963, ta del av hans insjuknade i sjukdomen ALS och se honom skapa en familj, något ingen trodde skulle kunna vara möjligt. ALS är nämligen en sjukdom som bryter ner kroppen snabbt och ger en ca 2 år kvar att leva efter att man fått diagnosen och de flesta dör redan inom det första året. Men Hawking tillhör en av de få som har lyckats leva med sjukdomen i över 50 år och detta är ytterst ovanligt. Trots att Stephen lever att handikappat liv där han ständigt är beroende av någon annan så har han ändå lyckats göra stora upptäckter, något som i sin tur har gjort honom världskänd. I The Theory of Everything får vi följa honom och hans fru Jane i upp och nedgångar och se hur de dagligen får kämpa med småsaker. Styrkan som Jane har är enorm och det tär på mig när jag får se hur hon kämpar och håller modet uppe inför Stephen som även han försöker göra det bästa av situationen. Trots att filmen är sorglig och tragisk så är den även fylld med humor som antagligen gör livet lättare för de berörda. Gå man ner sig så ger man upp och då dör man, men försöker man fånga lyckan och glädjen i de mörka stunderna så kan man alltid se ett litet ljus.
 
 photo theory_of_everything_still_a_l_zpsrodg95bd.jpg
Familjelycka.
 
Eddie Redmayne tar sig an huvudrollen som Stephen Hawking och han gör det förbaskat bra. Han lyckas fånga sjukdomsförloppet på ett trovärdigt sätt men hur vidare han fångar Hawkings personlighet rätt eller fel vågar jag inte uttrycka mig om. Jag vet däremot att Hawking har en känsla för humor och just de bitarna får i alla fall Redmayne fram bra. Jane Hawking vet jag dock ingenting om men Felicity Jones gör ändå en trovärdig insats i filmen och kemin mellan de båda känns äkta och genuin, både i med och motgångar.
 
 photo theory2_zpswoofvijp.jpg
Jane vägra ge upp hoppet om Stephen.
 
The Theory of Everything var nominerad till fem Oscars, bland annat för bästa film och bästa manliga och kvinnliga huvudroll, men skamligt nog så belönades bara Eddie Redmayne och filmen för bästa manliga huvudroll. The Theory of Everything är en oerhört stark film som borde ha fått mer beröm men bättre med en Oscarsstatyett än ingen alls.
 
 photo theory4_zps1lelxvif.jpg
En dödlig sjukdom satte inte stopp för Stephen
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Theory of Everything.
Svensk titel: The Theory of Everything.
Baserad på boken: Travelling to Infinity: My Life with Stephen, av Jane Hawking.
Tagline: "His mind changed our world. Her love changed his".
Genre: Biografi, Drama, Romantik.
Skådespelare: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Harry Lloyd, Charlie Cox, Maxine Peake, Alice Orr-Ewing, David Thewlis, Thomas Morrison, Michael Marcus, Gruffudd Glyn, Paul Longley, Emily Watson, Guy Oliver-Watts m.fl.
Regissör: James Marsh.
Filmmanus: Anthony McCarten.
Speltid: 123 min (Blu-ray).
Språk: Engelska, Franska, Latin och Italienska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien.
Åldersgräns: Rekommenderad från 7 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2014.
Sv. Biopremiär: 30 Januari 2015.
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 13 Juli 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Deleted Scenes • Becoming The Hawkings.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer
Tess säger:

Jag var grymt imponerad av Eddie Redmayne i denna! Jag kände inte ens igen honom så det var först efteråt som jag insåg att han var med i Les Miserables :-)

Svar: Hahahaha Jag tycker ju att han har sina likheter kvar. Men snacka om att han har gått från att vinna Oscars till b-skådis. Han är med i Jupiter Ascending och hans insats är värdelös. Den filmen är för övrigt rätt kass i sig... Kanske inte dålig dålig men inte bra.
...Liiinna

2015-07-30 Kl: 20:19:03
URL: http://highlandertess.blogg.se
Tess säger:

Svar: Inte sett den filmen, men stackaren då... :-p

2015-07-30 Kl: 20:46:34
URL: http://highlandertess.blogg.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: