Child 44 (2015)

 photo child 44_zpsegyka1w8.jpg 
Child 44 (Drama, Thriller):
Året är 1953 och Stalin har format Sovjetunionen till vad som sägs vara en trygg plats. Men trots detta så lever ändå folket i skräck och när regeringen försöker mörklägga ett barnmord så börjar även den plikttrogna officeren Leo Demidov att ifråga sätta systemet. I samma veva anklagas även hans fru för att vara en förrädare vilket tvingar de båda att lämna Moskva och strax därefter börjar Leo att utreda morden på egen hand.
 
 
BETYG och RECENSION:
Med en en svensk regissör och bland annat tre, mer eller mindre, svenska skådespelare i rollistan tar Child 44 med oss till Moskva under 1953 (fel årtal nämns i trailern) där alla lever i skräck trots att Stalin har skapat det perfekta och trygga samhället. I detta "trygga" samhälle kan vem som helst, när som helst, förvandlas till en dödsdömd förrädare, och i det så kallade paradiset finns inte heller några mord. Men nja, riktigt så bra är det inte och det är inte bara skräcken från regeringen som styr landet utan även en mördare. Barn i åldrarna 9-14 har plötsligt börjat dyka upp döda vilket gör Child 44 till en mörk thriller men som tyvärr saknar den nödvändiga drivkraften, nämligen spänningen.
 
 photo child-44-movie-wallpaper-18_zpshmmggrjg.jpg
En barnmördare går lös i Sovjetunionen under 1953.
 
Att Child 44 inte har fått det bemötandet som man hade hoppats på är nog känt för alla filmnördar men ibland så krävs det helt enkelt lite mer än bara ett gäng stora namn i rollistan för att lyfta en film. Själva handlingen är det väll egentligen inget fel på utan det är själva upplägget som förstör. Filmen utspelar sig som bekant i Sovjetunionen där språket till största del är ryska, men trots detta så har man valt att sätta in engelskspråkiga skådespelare som alla pratar engelska med valfri rysk brytning och bara detta är något som gör att allt känns så fel och tillgjort. Sedan gör även den långa speltiden på 2 timmar och 17 minuter att Child 44 blir på tok för lång och utdragen vilket då också gör att spänningen fallerar. Filmen är fylld av händelselösa och tråkiga moment som inte ens kan tilltala den ryss-intresserad och på grund av den fejkade ryska brytningen, som ibland kryddas med ett "da", så känns även skådespelarna felplacerad i sina roller. 
 
 photo child-44-stills01_zpsaihmfehq.jpg
Olika nationer leker ryssar i Child 44
 
Vid sidan om jakten på en mördare försiggår även ett kärleksdrama som kunde ha blivit grädden på moset men istället känns det något konstlat. Den en gång plikttrogne Leo Demidov (Tom Hardy), som väljer att stå på sin hustru Raisa's (Noomi Rapace) sida då hon blir misstänkt för att vara en förrädare, går miste om sitt jobb och utvisad till en håla, men den omtänksamma kärleken som driver honom till detta beslut finns inte med i handlingen vilket gör att romantiken känns platt och utebliven. Men trots detta så finns här ändå en plåga som åtminstone känns lite äkta och bara tanken på att ingen går säker i landet är en skräckinjagande känsla. Men förutom det så finns här inte mycket att hänga i julgranen och Child 44 förblir därför en något misslyckad filmen var största spänning är att filmen blev förbjuden i Ryssland.
 
 photo child-44-image06_zpsj620fhv0.jpg
Kärleken är tydligen en akt som är svår att få till på vita duken.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Child 44.
Svensk titel: Child 44.
Baserad på boken: Child 44, av Tom Rob Smith.
Taglines: "Catch the killer, expose the truth" och "How do you find a killer who doesn't exist?".
Genre: Drama, Thriller.
Skådespelare: Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Jason Clarke, Vincent Cassel, Fares Fares m.fl.
Regissör: Daniel Espinosa.
Filmmanus: Richard Price.
Speltid: 137 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA, Storbritannien, Tjeckien, Rumänien, Ryssland.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår / Utgivningsår: 2015.
Sv. Biopremiär: 1 Maj 2015.
Distributör: Nordisk Film.
DVD och Blu-rayrelease: 31 Augusti 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: