Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Dawn of the Planet of the Apes (Action, Drama, Science Fiction):
Det har nu gått 10 år sedan en sjukdom började sprida sig runt om i världen och människorna är nu nästan helt utrotade medan aporna sakta blir allt fler och starkare. De människor som överlevt epidemin får nu försöka slå sig samman med aporna för att överhuvudtaget ha en chans till att överleva, men en förrädare är fast besluten att förstöra samarbetet mellan människor och apor vilket blir starten på ett obalanserat krig för fred
 
 
BETYG och RECENSION:
Välkommen till Mitt i Naturen, eller jag menar Dawn of the Planet of the Apes (sv.titel: Apornas Planet: Uppgörelsen) Ja, den andra filmen i rebooten av Apornas Planet kan göra en förvirrad. Den första timmen av filmen känns nämligen som ett naturprogram där aporna står i centrum. Filmen är då väldigt fåordigt eftersom aporna till största del kommunicerar med hjälp av teckenspråk, men de använder även några få ord eftersom de har utvecklats en hel del på väldigt kort tid samtidigt som de driver någon form av eget samhälle i skogen där människorna inte är välkomna. Men betyder den tallösa delen att filmen är dålig? Nej, faktiskt inte men det betyder däremot att filmen är något seg till en början för att sedan öka tempot drastiskt och bjuda på våldsam ap-action.
 

Välkommen till Mitt i Naturen och apornas lilla by
 
Halva Dawn of the Planet of the Apes hinner praktiskt taget passera innan filmen kommer igång på riktigt och även om den inte blir dålig så blir jag lite besviken. Jag saknar skådespelarna som var med i den första filmen och jag saknar händelser av något slag. Allt rullar på väldigt sakta till en början för att senare öka tempot och låta actionscenerna titta fram. Problemet är bara det att jag nästan har hunnit tröttna innan vi är där och det är aldrig något som är positivt. Men trots många motgångar så har ändå Dawn of the Planet of the Apes en härlig balans som är kryddad av lite spänning och förväntningar från min sida.
 

Några av de nya skådespelarna
 
10 år har passerat sedan händelserna i Rise of the Planet of the Apes och människorna håller nu på att utrotas på grund av en sjukdom samtidigt som aporna tar över allt mer. Dawn of the Planet of the Apes bjuder praktiskt taget på ett maktspel mellan apa och man men där ett samarbete sakta tar sin början för att senare spåra ur och bli kaotiskt. Det skjuts och det dödas, det finns stunder av sorg och lycka, hat och kärlek och det är kanske detta som gör att filmen flyter på bra trots torra och sega moment.
 

Samspel mellan apa och man
 
Så ja, Dawn of the Planet of the Apes gjorde mig lite besviken och jag kan därför inte säga att filmen är så bra som jag hade hoppats på. Den må vara bra men det saknas så mycket för att det ska lyckas komma upp till ytan och riktigt blomma ut. Allt i filmen ligger snarare precis under ytan, ett stenkast ifrån att kunna blir riktigt bra och allt som hade krävts skulle vara lite mer action och lite mer händelser. Men över lag så är ändå filmen någorlunda bra och underhållande och just idag så krävs det inte så mycket mer för att jag ska känna mig relativt nöjd med min filmupplevelse.
 

Apornas krig
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Dawn of the Planet of the Apes.
Svensk titel: Apornas Planet: Uppgörelsen.
Tagline: "One last chance for peace".
Genre: Action, Drama, Science Fiction.
Skådespelare: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Kirk Acevedo, Nick Thurston, Terry Notary, Karin Konoval, Judy Greer m.fl.
Regissör: Matt Reeves.
Speltid: 130 min (Bio).
Språk: Engelska, Amerikanskt Teckenspråk.
Undertext: Svenska.
Premiärår: 2014.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Sv. Biopremiär: 18 Juli 2014.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 24 November 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (DVD): Andy Serkis: Rediscovering Caesar, Gallery.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): Journey To Dawn, Andy Serkis: Rediscovering Caesar, Humans And Apes: The Cast Of Dawn, The World Of Dawn, The Ape Community, Move Like An Ape: An Artist's Medium, Weta And Dawn, The Fight For A New Dawn, Deleted Scenes With Optional Audio Commentary By Matt Reeves, Audio Commentary By Matt Reeves, Gallery.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (Blu-ray 3D): Journey To Dawn, Andy Serkis: Rediscovering Caesar, Humans And Apes: The Cast Of Dawn, The World Of Dawn, The Ape Community, Move Like An Ape: An Artist's Medium, Weta And Dawn, The Fight For A New Dawn, Deleted Scenes With Optional Audio Commentary By Matt Reeves, Audio Commentary By Matt Reeves, Gallery.
 
FILMSERIEN BESTÅR AV:
  1. Rise of the Planet of the Apes (2011).
  2. Dawn of the Planet of the Apes (2014).