Prometheus (2012)

 photo prometheus_zpsf8179c4a.png
Prometheus (Mysterium, Science Fiction, Skräck, Äventyr):
2089 upptäcker ett forskningsteam en ledtråd som kan leda till människans ursprung och 2090 beger sig rymdskeppet Prometheus iväg på sitt sökande efter svar. 2093 anländer skeppet och dess passagerare till sin destination men deras upptäckt kan snart bli deras undergång.
 
 
FILMEN FÅR:
Bara 4 månader efter att jag hade sett Prometheus på bio släpptes filmen på Blu-ray men väntan var ändå olidligt lång och plågsam, och jag har sedan dess hunnit se filmen ett par extra gånger. Även om många av fansen var missnöjda efter biobesöket så ser jag Prometheus som ett steg i rätt riktigt och som en film som förr eller senare kommer leda oss dit vi vill komma. För ja, även om vi har sett klart filmen så är vi inte framme vid Alien riktigt ännu och det krävs nog minst en till filmen innan vi är där. Men jag kan vänta, jag har inte bråttom, så länge vi får en fortsättning vill säga. Jag vill även passa på att utbringa en spoiler varning eftersom denna recensionen kommer innehålla saker som en del kanske inte vill veta men som jag känner att ändå jag måste ta upp. Vill du inte fortsätta läsa så få du kort och gott nöja dig med att kolla in betyget här ovan som enkelt säger att filmen är på snäppet till att vara ett mästerverk, annars så kommer här den längsta recensionen jag någonsin har skrivit.
 
Photobucket
"Prometheus has landed".
 
Prometheus börjar något mysko med en utomjording som står vid ett vattenfall, han dricker en sörja som snart börjar lösa upp honom och sedan faller han död ner i vattnet. Detta var något som jag inte förstod mig på när jag såg filmen på bio men efter att jag hade fått händelsen förklarad blev allt solklart. Saken är nämligen den att utomjordingen tog sitt liv för att skapa livet på jorden för flera miljoner år sedan, i alla fall är det vad allt tyder på och det verkar mest rimligt.
 
Photobucket
En utomjording med självmordstankar.
 
Därefter börjar likheterna med Alien att ta fart och jag inser snart att Prometheus är en del utav en prequel till en filmserie till Alien och inte bara en film med inslag av "Alien-DNA". Detta är något som diskuteras hej vilt där ute i det gröna och folk är inte riktigt överens om vad Prometheus egentligen är och det förekommer ord som spin-off, prequel och lösa band. Men i mina ögon så är Prometheus egentligen en film som kommer före företrädaren och därför har jag valt att kalla filmen för en pre-prequel. Allt, och då menar jag allt och ingenting, är som taget ifrån filmen Alien som en gång skapade en epok. Om vi bortser från "självmordet" så börjar Prometheus nästan exakt lika dant som Alien med en text som berättar rymdskeppets namn, hur många det finns ombord och vart de är på väg. Vissa delar av rymdskeppets insida är är dessutom rätt så likt Nostromo med undantag för vissa nymodigheter och det utomjordiska rymdskeppet som vi kan skåda i Alien finns även med här. Alien må visserligen koncentrera sig helt och hållet på monstret och människans vilja till att överleva medan Prometheus tar upp fråga om hur allt blev till och det är en saga som är minst sagt imponerade.
 
Photobucket
Känner ni igen skeppet?
 
Precis som alla Ridley Scotts filmer så börjar Prometheus aningen långsamt och tyst för att sedan bygga upp ett tempo som tillslut utvecklas till ett mästerverk jag sent kommer glömma. Det lugna tempot är inget som gör skada i mina ögon men jag hörde hur folk i biosalongen retade upp sig när jag väl satt där och jag undrar om de ens hade sett Alien, för där snackat vi seghet om något. Det framgår även meddetsamma att David (Michael Fassbender) är en robot, eller snarare en Android och han beter sig även mer robot lik än vad Ash någonsin gjorde i Alien. David framstår dessutom som den snälla och hjälpsamma roboten men alla som har sett Alien borde veta att detta bara är ett spel och snart visar han upp sitt rätta och sluga jag som har en egen plan. Michael Fassbender gör ett fantastiskt jobb och om jag inte visst bättre så hade jag trott att människan var en äkta robot.
 
Photobucket
David filar på sina idéer.
 
Noomi Rapace är definitivt filmens stora stjärna och hon gör faktiskt ett bra jobb med ett skamfritt engelskt tal, men jag hade ändå hellre sett någon annan i rollen som Elizabeth Shaw. Noomi är nämligen något stel i sitt kroppsspråk och jag undrar vad fan hennes ansikte håller på med när hon ger oss konstiga miner och en spänd mimik som bara får henne att se något "lyckad" ut. Dock står hon för årets mest minnesvärda scen då Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) hoppar in i en Med Pod (en självopererande mojäng), gör ett kejsarsnitt på sig själv och opererar ut en åkomma. Med magen i hopnitad far hon ur apparaten och springer bättre än vad hon någonsin har gjort, vilket är helt orimligt. Visst ger hon ifrån sig några små ljud och rörelser som ska antyda på smärta men hela scenen är bara så overklig. Nu kan det dock vara så att adrenalinet tar över och hon vet att det är leva eller dö som gäller, men jag kan ändå inte riktigt tro på hennes rörelseförmåga och det stämmer helt enkelt inte riktigt in på verkligheten.
 
Photobucket
Dags för en abort.
 
Vid Elizabeths sida ser vi den snygga och kanske inte allt för trevliga Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) som snart blir Davids första experiment. Jag hade nog hoppats på att få se Logan i en något större roll och jag hade även hoppats på att hans karaktär skulle ta upp mer plats i filmen, men jag få nöja mig med det lilla jag får och jag avnjuter av varje sekund som han syns i bild.
 
Photobucket
Charlie har blivit "sjuk".
 
Charlize Theron är en av mina favoriter när hon utger sig för att vara bitchen själv i rollen som Meredith Vickers, en karaktär som tillsammans med Janek (Idris Elba) bidrar till ett par roliga stunder som får mig att dra på smilbanden mitt i alla skräck. Guy Pearce närvaro är dock kortare än vad jag först hade trott och han är dessutom sminkad till det oigenkännliga och gestaltar här en gammal Peter Weyland. Jag visste redan innan att han knappt skulle synas till men jag hade ändå tagit för givet att vi skulle mötas av hans egna ansikte och inte en äldre version. Resterande karaktärer i filmen är knappt ens nämnvärda men de finns där och hjälper till med att fylla ut tomrummet.
 
Photobucket
Det är spänningar i luften.
 
Prometheus visar oss början av uppkomsten av de monster som har jagat oss i 35 år och något säger mig att filmhistorien kommer spinna vidare. För ännu är vi inte riktigt framme vid början av Alien och är vi det så måste Ridley Scott ha drabbats av alzheimers. Prometheus är hela 123 min lång och många har sagt att filmen är på tok för lång men där håller jag absolut inte med, utan jag hade lätt kunnat sitta spikad framför teven, och bioduken, i minst en timme till. Jag ville helt enkelt inte att filmen skulle ta slut och när slutet väl kom så kände jag mig visserligen nöjd men ändå inte riktigt tillfredsställd. Det finns så mycket mer att ta reda på och frågorna är ännu många så vi kan nog ta för givet att ännu en film i prequel stil kommer dyka upp, frågan är bara när.
 
prometheus_screencap49
Uppkomsten av Xenomorphen är ännu något oklar.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Prometheus.
Svensk titel: Prometheus.
Genre: Mysterium, Science Fiction, Skräck, Äventyr.
Skådespelare: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Logan Marshall-Green, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Sean Harris m.fl.
Regi: Ridley Scott.
Manus: Jon Spaihts och Damon Lindelof.
Speltid: 123 min.
Språk: Engelska.
Produktionsland: USA / Storbritannien.
Utgivningsår: 2012.
Taglines: "The search for our beginning could lead to our end", "They went looking for our beginning. What they found could be our end" och "We came from them. They will come for us.".
Åldersgräns: 15 år.
Biorelease: 1 Juni 2012.
Distributör: 20th Century Fox (SF).
DVD och Blu-rayrelease: 3 Oktober 2012.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Köp filmen på Blu-ray 3D hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.

Kommentarer
Magnus säger:

Jag gillar också Prometheus, bland annat för att den är så himla snygg. Några saker stör jag mig dock väldigt mycket på (och här kommer några spoilers till, några rader ner...):






Till att börja med, varför super Charlie Holloway ner sig med en gång när "upptäckten" inte visar sig vara vad han trodde - och dessutom har de knappt utforskat någonting.

Sedan tycker jag Noomi är värdelös i den här rollen, då gör Charlize en mycket bättre rolltolkning av Weylands ägare.

Till sist blir det helkasst när de har teknik som är mer avancerad än vad de har i filmerna som utspelas senare (de små sonderna som flyger iväg och skannar allt - varför hade de inte sådana i Aliens?).

Annars, en grymt bra film. :-)

Svar: En film med många tabbar och missar men den är ändå helt underbar =)
Charlie är säkert den där känsliga alkisen och Nastromo, skeppet i Alien var bara ett fraktfartyg så jag ser det som så att de bara hade de saker som de kunde behöva för sitt jobb och inget annat. Aliens och övriga filmer: Weyland corp. visste att xenomorphen inte var snälla och hans personal kan alltid offras, så varför ge dom ett övertag?
Bara så jag ser det för att inte reta upp mig =)
...Liiinna

2014-08-12 Kl: 20:11:06
URL: http://www.spelochfilm.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: